ccib_esid_2016

Tenen futur els congressos mèdics?

Els congressos mèdics es seguiran fent, d’això no n’hi ha dubte. Com tot a la vida evolucionaran, però existiran mentre se segueixi mantenint la seva raó de ser: trobar-se per tractar sobre la realitat del col·lectiu i fer difusió dels seus nous avenços i propostes. El model tradicional s’enfronta a amenaces que són, en realitat, oportunitats per al canvi.

ccib_eanm_2016_02A Espanya, els codis ètics d’algunes organitzacions no oficials (tot i que amb pes en les decisions de l’Administració) han limitat el finançament de la indústria mèdica i farmacèutica a accions estrictament formatives per a professionals, restringint el component lúdic que abans complementava l’activitat científica. Aquesta tendència no és exclusiva d’Espanya-Europa, ja que també es dona en països com els Estats Units.

Però no ens enganyem: en un sector sanitari (sobretot el públic) en què la formació corre a càrrec dels propis treballadors, la indústria farmacèutica i tecnològica assumeix la despesa necessària perquè el metge atengui a un pacient de manera eficaç i actualitzada. En la seva justa mesura, i en un escenari de restriccions pressupostàries, seguirà sent així durant anys.

Una realitat canviant

ccib_eanm_2016_01Vivim en temps d’informació, comunicació i transparència, en un context social i sanitari que en aquests moments entén que es produeixin determinades condicions. Els congressos mèdics trobaran un equilibri per seguir sent veritables plataformes de transmissió de coneixement i, a la vegada, punt de confluència de la “convivència sanitària”. En paral·lel, apareixeran noves tendències i nous formats. Tecnologia, xarxes socials, apps, pantalles tàctils, drons, codis QR, vídeo mapping, avaluadors del ROI, omnicanalitat… i consciència mediambiental. Són conceptes que sonen com a protagonistes d’aquesta nova era. Sense oblidar que tot ha de facilitar les relacions interpersonals, ja que un congrés ja no és un show.

En aquesta conjuntura, Espanya resulta un país atractiu com a destinació del turisme congressual i les estadístiques d’evolució del mercat així ho demostren. Potser la tendència sigui concentrar esforços en grans reunions d’àmbit continental, i fins i tot mundial, celebrades en ciutats que no es limitin a acollir els participants sinó que, a més, comptin amb una xarxa afí: hospitals de referència, insdústria farmacèutica, centres d’investigació… uns elements clau que permetin la seva cooperació. En aquest sentit, Barcelona és una destinació de primer ordre, com demostra la seva recent elecció per a radiologia cardiovascular i intervencionista (CIRSE), medicina nuclear (EANM), cirurgia cardiotoràcica (EACTS) o infermeria (ICN).

ccib_eanm_2016_03

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


Cap comentari

Afegir més

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada