CCIB_materials01

Els nous materials se citen al CCIB

Aire, aigua, terra i foc eren els quatre elements de l’Antiguitat, però els avenços i els descobriments de la ciència ens han permès conèixer-ne molt altres i fins i tot inventar nous materials, alguns molt freqüents a les nostres vides. El primer plàstic, per exemple, va néixer el 1860, gràcies a l’enginy de John Wesley Hyatt, i des d’aleshores s’ha convertit en imprescindible en les nostres. I, tot i que no en siguem conscients, dia a dia l’espectre segueix renovant.

Medicina, noves tecnologies, construcció, enginyeria… són els àmbits que concentren la investigació i desenvolupament de nous materials. Precisament, són sectors potents que a Barcelona comencen a mirar cap al pol de coneixement de la zona Fòrum, el mateix on es duen a terme els congressos i les convencions que acull el CCIB.

La visió de l’arquitecte

Que els materials evolucionen sense parar ho saben molt bé arquitectes, interioristes i professionals de la construcció, que es troben en una constant cerca les últimes novetats per millorar el confort i eficiència dels espais que dissenyen. Els més de 2.300 participants que el 29 i 30 de març es van apropar al CCIB coincideixen en la valoració de la primera edició d’Architect@Work a Espanya: tot un èxit. A diferència d’altres cites del sector, en aquesta només hi tenien cabuda les novetats més destacades en productes i materials (300 en total). El format distintiu de la fira, amb petites unitats modulars i una presentació creativa i estètica, juntament amb la llum tènue, la música chill out i el negre com a color predominant, contribuïa a fomentar el networking en un ambient original i relaxat.

Cada producte exposat havia estat prèviament avaluat per un jurat d’arquitectes i interioristes amb la finalitat de garantir l’alta qualitat. L’oferta de la fira es va complementar amb una sèrie d’activitats paral·leles, com seminaris, conferències i les exposicions Matière Grise i Wonders of Water.

La visió del científic

Més enllà de productes concrets, el gran protagonista en tots els fòrums de debat i proclamat “el material del futur” pels experts és el grafè. És una substància composta per carboni pur, amb àtoms disposats en un patró regular hexagonal, semblant al grafit. Les seves propietats són nombroses, però destaca per la seva elevada resistència, poca densitat i gran lleugeresa. I el cert és que ja en el present s’utilitza en diverses aplicacions, que s’ampliaran en el futur.

Graphene 2017, la conferència mundial per als especialistes en aquest material, es va celebrar al CCIB del 28 al 31 de març. Més de 100 sessions i oradors convidats (entre ells els professors guanyadors del Premi Nobel André Geim i Albert Fert), 400 pòsters, 150 contribucions orals, 55 expositors i un fòrum per a la indústria. Un ple absolut va confirmar l’interès del “miraculós” material del futur, que segur que seguirà donant sorpreses.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


Cap comentari

Afegir més

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada